Projenin Genel Amaçları
1. Proje ile Adıyaman ilinin gastronomik ürünlerin yerlerini, hikayelerini, tariflerini, servis şekillerini, kullanılan malzemeler ve besin değerleri ile gün yüzüne çıkarılması planlanmaktadır. Bu bilgileri Adıyaman Üniversitesinin Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) üzerinde açık erişimli interaktif olarak inceleyebilmenin yanı sıra basılı bir gastronomi atlası da hazırlanacaktır. CBS üzerinde olması nedeniyle atlas güncellenmeye açık olacağından yaşayan bir atlas olacaktır. Adıyaman Üniversitesi internet sayfasında toplumun her kesiminin erişebileceği biçimde sunulacak bu gastronomi atlası ile Adıyaman’ın geçmişten bu yana sahip oluğu unutulmaya yüz tutmuş yemek kültürünün kapsamlı bir şekilde tanıtılmasıyla ulusal ve uluslararası alanda geniş bir kitleye ulaşması sağlanacaktır. Ortaya çıkarılan yerel yemek tarifleri Adıyaman Üniversitesi Sani Konukoğlu Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulunun Aşçılık atölyesinde uzman öğretim elemanları eşliğinde uygulamalı olarak hazırlanacak ve profesyonel fotoğraflama ve video işlemi ile kayıt işlemleri tamamlanacaktır.
2. Proje ile istihdam yaratmak için ulusal ve uluslararası ölçekte cinsiyet eşitliğini de dikkate alarak kalifiye personel sayısını artırmayı amaçlamaktır. Projede yer alacak öğrenciler ile 8 adet konaklama ve ağırlama işletmeleri ile proje ortağı olan Adıyaman Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bağlı Adıyaman Perre Uygulama Otelinin yiyecek ve içecek üretim departmanında çalışan personellerine aşçılık atölyesinde uygulamalı olarak yemeklerin hazırlanması, pişirilmesi konusunda eğitimler verilecektir. Bu sayede hedef grubun içinde bulundukları şehrin yemek kültürünü kapsamlı ve uygulamalı olarak öğrenmeleri sağlanacak ve aynı zamanda elde ettikleri bilgilerle iş fırsatı sağlamalarının önü açılacaktır. Bu amaçlar kapsamında gençlere gastronominin yaratacağı yeni iş fırsatlarının sunulması ile ekonomi-kültür bütünleşmesi de sağlanacaktır. Ve kültürel miras yaşatılarak gelecek nesillere aktarılabilecektir.
3. Adıyaman gastronomisi ile ilgili toplanan veriler dikkate alınarak gastronomi rotası hazırlanacaktır. Oluşturulacak gastronomi rotası diğer GAP illerine örnek oluşturacaktır.
4. Müşteri potansiyeli yüksek olan Adıyaman Perre Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesine bağlı Adıyaman Perre Uygulama Oteliyle yöresel yemek temelli menü geliştirilerek diğer işletmelere örnek oluşturması sağlanacaktır. Menüye konulacak yemeklerin deneme üretimleri uygulama otelinin mutfağında gerçekleştirilecektir.